Påväg till Östersund på valborgsmässoafton

Just nu sitter jag på ett X200 mellan Stockholm och Sundsvall. Jag åkte imorse klockan  åtta ifrån Jönköping, åkte regionaltåg till Nässjö och tog därifrån X2000 till Stockholm. När jag kommer fram till Sundsvall ska jag byta tåg till Östersund. Sammanlagt knappt elva timmar restid! Jag är påväg till CUF:s förbundsstämma i Östersund. Det ska bli roligt och jag ser fram emot att träffa alla igen! Som tur är har jag tagit med mig en hel del plugg som jag kan göra på dit- och hemresan.

I måndags hade jag den sista italiensklektionen med en av mina grupper. Vi lyssnade på lite musik, såg på lite film och drack te. Det var trevligt och jag samlade in en utvärdering. Det var väldigt positiva omdömen om mig som ledare och om kursen från de allra flesta, vilket ju såklart är kul! Dessutom är det många som gärna vill fortsätta på termin två i höst. I den andra gruppen är det en svart kille som bryter lite och först nu, när det nästan är slut, frågade jag honom varifrån han kom. Det visar sig att han kommer från Kenya och talar swahili. Och jag som håller på att lära mig swahili! Hade jag vetat det tidigare hade han ju kunnat hjälpa mig.

Idag är det valborgsmässoafton och Konungens födelsedag. Det är tråkigt att jag måste tillbringa hela dagen på tåg istället för att fira, så är de varje år eftersom det alltid är förbundsstämma de här datumen. Nåväl, något får man väl uppoffra. Annars är det nu inte långt kvar till studenten och jag har t.om. lämnat in elevstyrelserumsnyckeln. Det är slutspurt i ämnena och det ska nog gå bra. Ebba har fixat en balklännig som hon verkligen är vacker i och jag har hyrt smoking. Jag har nästa vecka i skolan, och sedan bär det av till Grekland!

Lev väl.

Göran Hägglund...

...är en jätteduktig och rolig retoriker:

 

 

Scriptum

Jag har skapat en underdomän, Scriptum, där jag lägger upp alla artiklar och dylikt som jag skriver. Om någon skulle vara intresserad. Underbart väder idag förresten!

Lev väl

Quand les sentiments se mélangent

Idag har varit en mycket bra dag. Solen har skinit hela dagen och det har varit varmt och skönt. Jag missade naturkunskapen, vilket ju också var väldigt skönt, så jag fick lite sovmorgon. Gick till bussen i solen och träffade därpå Mikaela. Väl i skolan besökte jag teatereleverna i deras sminkloge och då fick jag reda på teatern "De Edsvurna" som de skulle spela upp samma eftermiddag. Dessutom var det första gången jag var i de lokalerna! Sedan var det en alltid lika intressant filosofilektion och sedan pizza i skolan! Hängde en stund i solen med diverse folk och sedan gick jag och Mikaela för att se teatern. Den var bra tycker jag; det var alldeles för länge sedan jag såg på teater. Det var alltså teater-esteternas slutproduktion och den handlade om en jury som skulle fria eller fälla en kille misstänkt för att ha mördat sin egen pappa. En trevlig föreställning med, som Micki var först med att säga, många snygga tjejer. Imorgon ska jag plugga lite hoppas jag.

Ibland överhopas man utan någon större anledning av nostalgi. Det är verkligen blandade känslor inför studenten.

Lev väl.


A piece of pomp and ceremony, but, whats wrong with that?

Det här är så underbart så man blir nästan lite tårögd.
Vilket system, vilken historia. Åh.



Gaudeamus igitur

Idag har varit en trevlig dag. Maria, latinläraren, tyckte att vi borde fira mitt stipendium med tårta och pompa och ståt, så idag efter latinlektionen kom bl.a. rektor Per, Maja och Lisbeth till salen där vi åt tårta och hade det trevligt. Maria hade köpt inte mindre än tre tårtor; en gräddtårta, en frukttårta och en cheescakes-tårta! Vi hade lite mer än vi behövde så jag bjöd in Micki och Pontus också. Jag fick blommor, vi åt tårta och samtalade om språk! Jag fick också göra något som jag alltid velat men aldrig gjort; nämligen utbringa Hans Majestäts skål! Och eftersom det är kutym att utbringa Frånvarande vänners skål så gjorde jag det också. Per berättade historier från när han (säkert minst 40 år tidigare) hade studerat latin i precis samma sal som vi satt i och A(r)neby diskuterades flitigt! Det var mycket trevligt och uppskattat (i alla fall av mig) så jag tackar så mycket och ser, om möjligt, ännu mer fram emot veckan i Grekland!

Fruktansvärt irriterande

Det är oerhört irriterande när man har gjort en perfekt ekvation och den ändå inte fungerar.
Jag har räknat ut att:

 Huset

Alltså borde jag om jag t.ex. ritar de här två graferna i ett koordinatsystem inte se någon skillnad på dem.
Eller om jag sätter in byter ut a mot en siffra borde svaret bli detsamma, men det blir det inte! Ilska.

Huset.

Språkförbistringen

Högskoleverkets broschyr finns översatt till ett antal språk; bl.a. lätt svenska och somaliska. Däremot inte italienska eller tyska. De har också tre olika dialekter av samiska och inte mindre än fyra olika dialekter av romani.

Humor.
https://www.studera.nu/studera/1224.html

Apri debent conferre!

Det är väl klart som korvspad att det är vildsvinen som ska betala!

Finding Faith in Christ

Här kan man beställa ett gratis exemplar av filmen Finding Faith in Christ. Den är faktiskt väldigt bra och det bästa av allt är att man kan välja en massa språk. Hur kul är det inte att höra Jesus prata japanska eller spanska liksom? Vi satt och roade oss med det i Mullsjö häromkvällen. Förvisso har jag en distinkt känsla av att det bara var jag och Linn som tyckte det var kul, men ändå! Dessutom passar det ju bra såhär i påsktider när vi skall minnas Jesus lidande på korset etc. Sì, quiero!

För övrigt börjar skolan imorgon och jag har inte gjort någon av de skolastiska uppgifter (läxor) jag borde ha gjort. Därför får denna dag tillägnas åt det, men det ska nog bli klart. Underbart att vädret äntligen har förstått att Italien äger. Nu är det inte lång tid i skolan och innan studenten blir det en vecka i Grekland med ägiga personer. Audaces Fortuna iuvat.

Prospera Pascha sit!

Då och då

Då och då hittar man notiser om sig själv på internet. Det är lite roligt faktiskt.
Här har någon skrivit om mig i en kommentar efter artikeln. Kul att bli omnämnd som någon form av auktoritet, det är ju ett retoriskt knep...

Underbara lärare

Jag fick denna instruktion från min samhällslärare Nicklas. Helt underbart oslagbart.

  

  

Arbetsuppgift Israel-Palestina Sh C


Som vi delvis diskuterat i skolans korridorer så handlar uppgiften om att lösa konflikten i Israel/Palestina-området. Om ni gör detta bra så kommer ni utöver ett bra betyg även kunna inkassera Nobels fredspris och eftersom det är på ganska stora belopp behöver ni sedan inte jobba utan kan äta choklad och titta på gamla Jerry Springer avsnitt resten av era liv.


Nåväl, eftersom jag vet (eller i alla fall förmodar) att ni är insatta i problematiken så kan ni så att säga gå pang på rödbetan. Ni behöver alltså inte ge någon egentlig bakgrund. Ni kommer med all sannolikhet beröra bakgrundsfaktorer indirekt då ni ger förslag på hur konflikten ska lösas. Dock, tänk på att inte bara komma med ett förslag som vid en första anblick ser elementär och självklar ut. Ni måste också redogöra för vilka förutsättningar som måste gälla för att ert förslag ska kunna ge resultat, eller vilka eftergifter någon part måste göra o.s.v. Det räcker alltså inte med att säga att "Lösningen är att båda parter slutar bråka och är snälla mot varandra." En truism som heter duga. Nej, ni måste tränga in i problemet rejält och vända och vrida på varje litet argument. Försök övertyga er själva om motsatsen.


Ni får självfallet ta ställning i konflikten. Tänk dock på att inte bli tendentiösa utan försök även se saken ur er meningsmotståndares ögon. Då blir också er egen argumentation mer hållbar och trovärdig.


Glad Påsk!



Hälsningar


/Nicklas


Iturus Graeciam sum

Idag har hittils varit en mycket bra dag! Det underbara vädret är naturligtvis en stor faktor i det hela; vi hade hela 30 grader i solen innan. Underbart! Imorse sov jag ut länge och seadn åkte jag och pappa ut till vårt hus på landet för att fixa lite grejer. Jag körde och det gick riktigt bra i det vackra vårvädret.

När vi var där ute ringde min mobil och det var Cajsa Sjöberg som är professor i latin vid Lunds Universitet. Hon ringde för att meddela mig att jag fått stipendiet för att åka till Aten! Det var verkligen en glad nyhet och det ska bli jätteroligt. Jag åker vecka 20 tillsammans med en annan stipendiat från en skola i Lund! Sedan åkte vi hem och fikade i trädgården som blommar. Det är så skönt i solen nu.

Ikväll ska jag antagligen åka in till stan med några kompisar. Nu är jag precis klar med projektrapporten också, äntligen slipper man ifrån denna eviga projektpress. Hoppas att ni alla har det bra och njuter av solen!


¿Qué pasa?

Nu är det sista dagen innan projektarbetet ska lämnas in och jag är hemma och ska skriva klart; jag har en del av själva arbetet kvar och sedan projektrapporten. Men det ska nog gå vägen. Det kommer att bli väldigt skönt när det är över.

Igår var jag med den förra elevstyrelsen på O'Learys och åt avslutningsmiddag. Vi såg på ishockeymatchen. Det var roligt när alla på hela restaurangen typ exploderade när HV gjorde mål. Själv är jag inte så intresserad.

På bara en dag har mina planer för hösten slagits över ända, och jag har ingen aning om vad jag skall läsa. Min latinlärare sade att man inte alls ska läsa pedagogik om man vill bli lärare, utan något som heter allmänt utbildningsområde. Detta finns dock inte i fristående kurser och måste alltså läsas under tre terminer, vilket ju inte går eftersom jag åker till Paris i februari. Den andra kursen som jag tänkt läsa, Antikens kultur och samhällsliv, går tydligen inte bara på höstterminen som jag trodde utan också på vårterminen 2010, alltså går det ju inte heller. Då har jag kvar en keltisk orienteringskurs på 7,5 hp. Men jag måste ju läsa 30 för att få pengar, så jag får se hur jag gör, måhända läser jag en italienskakurs på distans om inget roligare kommer upp.

Men nu måste jag fortstätta skriva!

Bonne chance!

RSS 2.0