Kronprinsessan förlovad ergo

Nu är alltså H.K.H Kronprinsessan förlovad. Med Daniel Westling. Samtidigt som det är en glad dag för Sverige gnager detta i medvetandet.Länk

Paris

Helst skulle jag vilja skriva det här inlägget på franska, men då de flesta inte förstår då får det bli svenska istället. Jag ska dock skriva en novell om resan på franska, så om någon absolut vill läsa om den på franska finns möjligheten!

Nu är jag alltså sedan några dagar tillbaka hemma från Paris. Jag och Ebba åkte dit i måndags och kom hem i torsdags. Vi tog en massa bilder, och en del finns på bilddagboken och facebook om någon är intresserad.

I måndags anlände vi till flygplatsen Beauvais som ligger typ 8 mil utanför Paris. Vi tog därifrån en flygbuss in till Paris och sedan hittade vi en tunnelbana som tog oss till Montmartre och vår station Jules Joffrin. Därifrån var det inte långt till hotellet och med hjälp av en fransk gubbe hittade vi ganska snabbt dit. Vi checkade in i vad som jag tycker var ett ganska fint rum med fräsch badrum och sedan gav vi oss ut på stan igen för att hitta något att äta. Vi hittade en fransk livsmedelsaffär som var ägig. De sålde bl.a. crêpes (pannkakor) i färdiga förpackningar som vi tänkte köpa med oss till Christer! De hade också torkade fiskar som låg lösa utan förpackning eller något; lite småäckligt sådär. Det slutade med att vi köpte en flaska vin, en flaska champagne, en baguette, en burk nutella, bakelser till efterrätt och chips och nötter. Sedan gick vi till Pizza Hut som ingen av oss varit på förut och köpte pizza. Vi tog med oss allt till hotellrummet och käkade där. Det var gott, även om Ebba åt upp typ hela baguetten!

På tisdagen var det lite jobbigt att stiga upp, men när vi gjort det och gjort oss iordning tog vi oss till centrum i Montmartre och kyrkan Sacré Cœur. Den var fin och man hade en bra utsikt över staden därifrån. Vi hittade en liten italiensk restaurang där vi åt tonfiskmackor, mums! Ägarna var från Neapel så de snackade en hemskt skum dialekt, men det var kul i alla fall! Sedan sprang vi runt och letade efter ett café för att äta efterrätt. När vi slutligen hittade ett visade det sig vara typ det sämsta i hela Paris! Först beställde vi in kaffe och te. Ebbas kaffe verkade gott, men jag fick typ det billigate teet som finns, en påse med yellow label-te. Sedan beställde vi in två "tartines" som Ebba trodde var små tårtbitar. Dock visade det sig vara varsin halv baguette med smör på. Inte gott, även om Ebba åt upp hela sin. Usch. Hur som helst skulle vi skriva våra vykort där och jag tänkte skriva mademoiselle (fröken) på Mikaelas adress. Dock visste jag inte förkortningen för det så jag frågade kyparen på franska. På något sätt missförstod han mig fatalt och började ge mig väganvisningar till, om jag förstod rätt, någon som gjorde graveringar i sten. Helskumt. Men vi hade trevligt i alla fall! Sedan när kvällningen kom tog vi oss ned till Eiffeltornet som precis när vi kom lystes upp av en massa blinkande lampor, det var häftigt att se! Vi åkte inte upp, för det var så pass sent och mörkt så det kändes inte värt det, men det får bli nästa gång. Jag ska ju ändå bo i Paris i typ tre månader nästa år, så lite bör jag ju hinna med! På kvällen gick vi till en restaurang och åt gott! Vi köpte sedan ytterligare en flaska champagne för endast €1,60 och jordgubbar. Sedan åt vi allt på kvällen med nutella och spelade alfapet. Kul!

På onsdagen var det dags för centrum och allt. Vi åkte till Triumfbågen och gick därifrån ned längs Avenue des Champs-Elyssées. Där hittade vi trevliga små butiker, bl.a. en kryddbutik där Ebba köpte peppar och jag lakritsrötter. Vi hittade också en musikaffär och jag köpte Emily Loizeaus nya skiva samt Viva la Vida! Självklart satte vi oss efter ett tag på ett fik och åt croissants! Vi tog sedan tunnelbanan till än la Cité som ligger mitt i la Seine, floden, och promerade till Notre Dame, typ den mest berömda kyrkan efter S:t Peterskyrkan i Rom. Den var mycket vacker och vi fick turen att åhöra en vesper, kvällsgustjänst, med mycket vacker sång! Det var fint. Efter Notre Dame började det skymma och vi tog oss till muséet Louvren som har öppet sent på onsdagar. Där fick jag så se Mona Lisa, la Gioconda, på riktigt. Det var roligt! Vi såg också en massa andra berömda italienska målningar av Botticelli, Bernini etc. Och statyn Vénus de Milo! Det var roligt att fransmännen erkänner att Mona Lisa är en italiensk målning! När vi var klara på Louvren var det ganska sent och vi hittade återigen en restaurang för vår sista kväll i Paris, för den här gången! Jag åt entrecôte och Ebba åt en gratäng. Vi drack rödvin till och det var gott! Sedan beställde vi in efterrätten; tarte aux pommes (äppelkaka) och det var också gott. Det roliga var att Ebba fick två bitar och jag bara en, helskumt. Jag hade dock inte orkat mer än en, men Ebba smällde i sig båda!

På torsdagen var det så dags för hemfärd och vi steg upp tidigt, checkade ut och gick ut på stan. Vi stannade till vid ett bageri och köpte färska franska croissants och en baguette som vi sedan festade på på planet. Sedan lyckades vi ta oss tillbaka till flygplatsen och hinna med planet också! På flygplatsen köpte jag en Calvin Klein-parfym för typ €50. Så totalt icke-mig. Men roligt i alla fall. Och den luktar gott (Ebba valde)! Sedan tog vi planet och hade trevligt därpå med mycket prat och fikande. När vi landade i Skavsta väntade mamma där och skjutsade oss hem. Jag har haft det jättebra i Paris med Ebba och skulle gärna göra det igen! Det var skönt att få komma bort lite.

Allons-y

Dans huit heures je me mettrai dans une voiture et je partirai pour Skavsta. Là je prendrai un avion qui m'emmenera à Paris. Mais je ne serai pas seul pendant ce voyage-ci, je serai avec ma chère amie et nous nous y amuserons vraiment ensemble! Maintenant je vais dormir.
Souhetez-nous un bon voyage!


Sista måltiden

Ebba est venue chez moi aujourd'hui, nous avons dîné ensemble, avec ma famille. Elle a tout preparé, nous avons mangé de la lasagne qu'elle a faite. Ça a été très bon! Maintenant il y manquent seulement deux jours au voyage, et je suis vraiment impatient! Ça sera si bien! Bientôt.

Pedagogikkurs

Just nu sitter jag i lobbyn på Scandic Hotel i Jönköping och funderar på hur jag ska tillbringa kvällen, förmodlingen borde jag plugga. Jag är idag och imorgon på en kurs i pedagogik med medborgarskolan, mitt jobb. Det har varit intressant och vi har ätit en jättegod trerätters middag på Mäster Gudmunds Källare. Där hotellet var också rätt så fint, trevligt att de lägger lite på oss kursledare! Imorgon håller den på fram till klockan tre ungefär och sedan ska jag träffa Ebba som ska komma hem till mig och laga sin berömda lasagne. Non vedo l'ora (tack för det, Ellen).

Nu är det verkligen inte många dagar kvar till Paris och det ska bli så kul! Jag växlade lite pengar till euro idag och det är ju inte klokt; jag fick 240 € för 2600 kr. För bara ett halvår sedan skulle jag säkerligen fått typ 280! Nåväl några hundra hit eller dit spelar väl ingen roll, jag ska ändå till Paris med en kär vän och få praktisera min franska! Ça sera vraiment bien!

Igår var jag med Alex och Kim på Amalias, det var lite halvkul sådär. Lite dött är det i Gränna jämfört med uteställena i stan. Ergo, ad discendum!

Godnatt!


Nolo solo esse

What's the reason of going on if you're not enjoying the ride no more? If it all seems meaningless. When you're sick and tired of about everything.

Lite nostalgisk sådär

Idag var en mötesdag. Först hade vi elevrådets årsmöte som faktiskt var väldigt välbesökt och vi i den gamla styrelsen tjänstgjorde för sista gången och sedan valdes nya. Det är lite sorgligt faktiskt, jag kommer sakna styrelsen och det arbetet vi har gjort. Även om det har varit jobbigt ibland har man en massa minnen tillsammans med det gänget och det har varit väldigt roligt också. Nåväl, jag önskar den nya styrelsen lycka till! På eftermiddagen var det den sista skolkonferensen där jag deltog som representant och vi avtackades och fick blommor av Gun-Ann. Vi hann också besluta att vi ska försöka göra gatan mellan Globen och huvudbyggnaden till skolans område så att man kan förbjuda rökning där.

Efter det åkte jag till Bottnaryd för Centerpartiets kretsstämma i Bottnaryd. Jag fick skjuts av kommunalrådet dit och sedan skjuts av landstingsrådet hem. Det var sådär lite halvintressant men tyvärr inte alls god paj.

Jag är alldedes för trött för att plugga en massa nu som jag borde. Jag börjar få panik med projektarbetet nu, verkligen. Måste ta tag i det snarast. Asap. Ikväll blir det dock endast historia, som jag har prov i imorgon.

L'on ne veut pas que les choses finissent.

Godnatt.

Cansado y seulement une semaine

Nu är jag trött. Klockan är strax efter elva och jag kom precis hem från stan eftersom jag haft två lektioner i italienska idag. Det har varit roligt dock, jag har fått snacka massa grammatik! Vi gick igenom substantiven och alla dess trevliga böjningar. Idag hade jag också mitt sista elevstyrelsemöte, på onsdag är det årsmöte och en ny styrelse tillträder. Det känns lite sorgligt sådär, men vi i den gamla styrelsen ska i alla fall gå ut och äta som avslutning på det hela. Imorgon kan man sova lite och sedan åka in på SYO-dagen.

Och idag är det exakt en vecka kvar tills jag och Ebba åker till Paris. Ça sera bien!


RSS 2.0