En viktig symbolhandling av påven

Corriere della sera skriver idag att påven Benedixtus XVI i oktober kommer besöka Roms synagoga och framföra sina välönskningar till Roms judiska församling. Påven tar därmed ett viktigt steg mot mer vänskapliga relationer mellan judar och kristna, för gudarna ska veta att misstänksamhet och fördomar härskat länge nog.

"Jag önskar manifestera min personliga och hela den katolska kyrkans närmande" skriver påven i ett telgram till Roms rabbin Riccardo Di Segni som glatt mottog beskedet. Jag tycker att det är en viktig symbolhandling av påven att sträcka ut handen till det judiska samfundet, en handling som tyder på bättre förståelse och en mer tolerant inställning. Nu skulle jag önska att en liknande kontakt toges med det muslimska samfundet, för många av de krig och konflikter som pågår i världen idag har sin grund i motsättningar mellan religionerna och en ökad öppenhet, förståelse och tolerans dem emellan skulle kunna göra mycket gott och motverka religiös extremism.

Det här är i alla fall ett steg i rätt riktning av påven och den katolska kyrkan. Tiderna då kristna misstrodde judar och anklagade dem för att ha "mördat Gud" känns avlägsen och även om mycket finns kvar att göra innan fördomar och motsättningar helt är borta har vi kommit en bra bit på vägen.



Kommentarer
Postat av: miich

det gillar vi!!! mer sånt i världen.

2009-09-18 @ 10:07:55
Postat av: julia

Är det bra med leon? :)

2009-09-18 @ 19:50:25
URL: http://msjulie.blogg.se/
Postat av: Pontus

Bra grej av påven, då han tidigare har varit ganska klantig gentemot den judiska världen. Den otroligt ägige påven JPII fixade ju sällsynt bra relationer mellan de båda enheterna och om Benedikt kan ha hälften så bra får man väl ändå se det som ett framsteg på något sätt.

2009-09-18 @ 19:51:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0