Nej till FRA

Centerpartiets Ungdomsförbund i Jönköpings län står inte bakom lagen om signalspaning, även kallad "FRA-lagen", som riksdagen nyligen sade ja till. FRA- lagen går inte i linje med liberala värderingar som tror på människan och inte på staten och ett övervakarsamhälle.


"The man who trades freedom for security does not deserve nor will he ever receive either."

Det här citatet av Benjamin Franklin är en bra förklaring till varför vi tycker att lagförslaget om signalspaning är dåligt. Ingen ska kunna veta vad jag läser för mail, vad jag besöker för internetsidor eller vem jag pratar i telefon med om jag inte vill det. Detta trodde vi var en självklarhet i ett land som Sverige och allt annat är en grov kränkning av den personliga integriteten. Precis som Benjamin Franklin så väl anför kan säkerhet aldrig få stå som ett skäl till att göra inskränkningar i friheten.


Regeringen menar att lagen inte alls skall användas till att läsa enskilda invånares mail eller lyssna på privata telefonsamtal, utan endast till att spana efter yttre hot mot riket såsom terrorism. Dock är det ändå så att Försvarets Radioanstalt kommer att ha möjlighet att spana och inhämta information från vem som helst när som helst hur som helst utan att vederbörande vet om det. Det behövs inte ens någon brottmisstanke för att få avlyssna. På frågan om vad skillnaden mellan detta och att öppna vanliga pappersbrev är har ingen hittills gett något tillfredsställande svar. På det här sättet urholkas den grundlagsskyddade meddelandefriheten och yttrandefriheten på ett sätt som ingen liberal kan acceptera.


Det är också tydligt att den svenska demokratin inte fungerar när riksdagen tvingas svara inför regeringen och rösta igenom ett förslag som en stor majoritet av folket, SÄPO, Rikspolisstyrelsen, Advokatsamfundet, Lagrådet, Justitiedepartementet och många flera är emot. Det är regeringen som ska svara inför riksdagen och inte tvärt om. Det har dock kommit några positiva saker ur lagförslaget: demokratin utanför riksdagen har vitaliserats genom att oerhört många människor som vanligtvis inte är intresserade av politik har engagerat sig i frågan. Det är tråkigt att debatten kom igång så sent, men vi hoppas för demokratin och yttrandefrihetens skull att den allmänna politiska debatten ska fortsätta och att fler personer blir delaktiga i politiska beslut.


Verkligheter som de i böckerna 1984 och Kallocain må vara dystopiska och ännu avlägsna, men regeringens lagförslag är utan tvekan ett litet steg i den riktningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0